« a housing prototype composed exclusively of wood »

Client:
Château de la Bourdaisière - France Bois Forêt - Caisse des Dépôts
Location:
Montlouis-sur-Loire, France
Status:
build
Budget:
€110.000 HT
Surface:
55m2
Team:
Matthieu Boustany, Benoist Desfonds, Peeraya Suphasidh
Collaborators:
site architect : Isabelle Poulain Architecte
Contractor:
Boussiquet + Piveteau (CLT) + Pavatex (insulation) + l’André (sawmill)
Pphotographer:
Atelier Vincent Hecht
Year:
2017-2020
Program:
Individual House
The project questions the flexibility and the usage of wood; it aims to modify the traditional codes of the individual housing. The building is a prototype dwelling, which feeds on research, experiments and discoveries made over time. In a perpetual evolution, the house is part of an educative promenade organized in the park of the Bourdaisière Castle (France).

The design process was based on confronting a search for spatial qualities of the house that would change our idea of a living space and an exploration of wooden construction systems.

By wrapping the programs around a central core, we generated a generous and continuous volume. The interior topography gives a hierarchy to the different usage: standing in the kitchen to face the view; seating on the window height in the living room; a slope as a sofa; the room on the higher level to guarantee its privacy while generating a covered terrace below it. Every volumetric move creates a new opportunity.

The project brings together technical solutions that links the origins of construction to today’s high-tech industry. We formalize the ambition to reconnect the inhabitant with their built environment.