« a wooden volume suspended over a water mirror reminiscent of the historic port. »

Client:
Omsgorsbygg Oslo
Location:
Oslo, Norway
Status:
Completed
Surface:
1 450 m²
Team:
Matthieu Boustany, Benoist Desfonds, Élida Mosquera, Jerome Picard
Year:
2020
Program:
Fire station and offices
Our proposal for the new downtown fire station focuses on a simple and efficient second floor layout, a mezzanine on the second floor, with a comfortable and well oriented living space on the third floor.

Instead of a typical situation with a mono-oriented building on the double height of the hall, we envisioned an open, double-height front and back volume, open to the public towards the water level and the public garden. With the fire station and a new integrated landscape, the water mirror creates a new natural habitat that supports biodiversity. We are creating a seasonally open space with spring and summer properties and, most importantly, a winter skating rink along the harbor promenade.

Sentrum Fire station
Sentrum Fire station
Sentrum Fire station
Sentrum Fire station
Sentrum Fire station
Sentrum Fire station
Sentrum Fire station
Sentrum Fire station